Przed wyjazdem na wakacje do innego kraju rekomendujemy:
– uzyskać jak najwięcej informacji o zwyczajach żywieniowych i gastronomii danego kraju czy regionu. To pozwoli zadecydować, które z dań są najbardziej odpowiednie dla pacjenta.
– planować swoje codzienne posiłki np. jeśli pacjent spożyje potrawę zawierającą większą ilość potasu powinien w tym dniu ograniczyć spożycie surowych owoców i warzyw.
– pamiętać, że używanie soli i ostrych przypraw wzmaga pragnienie, lepiej zastąpić je świeżymi ziołami, których często jest pod dostatkiem.
– jeśli wybieramy się na posiłek do restauracji nie bójmy zapytać się o zastosowane składniki, poprosić o mniejszą porcję lub o wykluczenie części potrawy. Przygotowywanie posiłku na życzenie jest obecnie powszechnie akceptowanym prawem klienta.
– próbowanie nowych potraw podczas wakacji to duża przyjemność. Jedzmy powoli i w małych ilościach rozkoszując się nowymi smakami, wakacyjną atmosferą i towarzystwem!